Beethoven

Paget hastalığı denilen bir kemik hastalığına yakalandı. Bu hastalık ünlü bestecinin sağır olmasına sebep oldu. Ancak buna rağmen üretmeye devam etti. Çoğunluğa göre Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bestecisi

Ludwig van Beethoven, 16 Aralık 1770 tarihinde Almanya’ nın Bonn şehrinde doğmuştur. 8 oğlu olan, fakat bunların hepsinin de kendisi gibi engelli olduğu bir ailenin çocuğudur. İlk müzik öğretmenliğini babası yapmıştır.4 yaşındayken müzik dersi almaya başlamıştır. Alkolik bir müzisyen olan babasının Beethoven’a piyano eğitiminde çok sert ve acımasız davrandığı bilinmektedir. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır. Çocuğunun sırtından para kazanmayı hesap eden babası, onu sekiz yaşında ilk kez halk karşısına piyano çalmak üzere çıkarmıştır. 9 yaşında iken Bonn’a gelen Neefe adlı saygın bir müzisyen onu özel öğrencilerinden biri olarak kabul etmiştir. İlk yapıtını onbir yaşında yazmıştır. 14 yaşında saray ikinci organisti olmuş,saray Tiyatrosu orkestrasında viyola grubuna katılmıştır. 1787 yılında Mozart’la çalışmak umuduyla Viyana’ya gitmiştir. Mozart ile bir süre çalışma fırsatı bulmuş fakat annesinin hastalığı nedeniyle Bonn’a dönmek zorunda kalmıştır. 1792 yılında Viyana’ya geri döndüğünde Mozart’ın ölmüş olduğunu öğrenmiştir. 1792 yılında Viyana’ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başlamıştır. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark etmiş ve her konuda ona destek olmuştur. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurmuştur. Fakat daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkilemiştir. Beethoven çok titiz çalışan bir müzisyen olmuştur. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyededir. Beethoven, Haydn ve Mozart’tan devraldığı prensipleri geliştirmiş, daha uzun besteler yazmış ve daha tutkulu, dramatik eserler oluşturmuştur. Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik Dönemini başlatmıştır. Beethoven’ nın yaşamı boyunca sağlık problemleri olmuştu. 1801 yılında işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817 yılında tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiş hatta 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir. Beethoven sarılık ve sonrasında siroz hastalığına yakalanmış26 Mart 1827 tarihinde Viyana’da 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak vefat etmiştir ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır. Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera, Fidelio, bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 3. senfonisini, Eroica olarak da bilinir, Napolyon’a Avrupa’ya demokrasi getirdiği için adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.

ESERLERİ: 3. Senfoni, “Eroica” , 5. Senfoni , 6. Senfoni, “Pastoral” , 7. Senfoni , 9. Senfoni, korolu “Neşeye övgü” , Piyano konçertoları, 3., 4. ve “imparator” , Keman konçertosu , Keman ve piyano sonatları “ilkbahar” ve “Kreutzer” , 3 numaralı viyolonsel ve piyano sonatı , Arşidük Triosu, Yaylı çalgılar için 4 ve 11 numaralı dörtlüler (kuartetler) , 8 numaralı “Patetik” , 14 numaralı “Ay Işığı” , 18 numaralı- 23 numaralı, “Appassionata” .

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com